Vi ses vid världens ände

av Miek Zwamborn

”En underbar bok, gripande och hjärtlig, sorglig och tröstande, opretentiös och poetisk.” – Kulturnytt, Deutschland Radio

Vi ses vid världens ände fångar nederländska Miek Zwamborn omfattningen av samtidsromanen med blandning av fiktion och sakprosa för att framkalla en passionerad och rikligt illustrerad berättelse över en fascinerande värld och försvunna människoöden.

Ett ungt par gör följe i Alperna under en bergsvandring och bestämmer sig för att mötas snart igen. När han utan ett spår saknas i bergen återgår bokens berättare, oförstående inför hans försvinnande, till den rutt de vandrat för att finna honom.

Under sitt sökande stöter hon på Albert Heims livsberättelse, geologen som i slutet av 1800-talet dokumenterade de schweiziska Alperna. Hennes fysiska jakt efter sin försvunna partner vävs samman med den biografiska undersökningen av Heim och tar henne på en resa genom Europa, en resa som frigör henne från sin sorg men för henne till sin egna förträngda längtan. Kan den längtan ersätta den förlorade kärleken?

Med Sebald på axeln skildrar Miek Zwamborn jordskred, bergstoppar och okända geologiska höjdpunkter i 1800-talsvetenskapen. Med underbara och fängslande historier läggs ett pussel som ger en varm bild av denna värld och där beskrivningarna av landskapet blandar sig med vår uppfattning av kroppen, med lukten av snö och ljudet av fotspår i bergen.

Översättning från nederländska: Per Holmer

Trådbundet hårdband med skyddsomslag, illustrerat, 272 sidor

Intresserad av boken?
Besök vår butik här!

Efter hyllade Ondska och Gift för nybörjare är Eiríkur Örn Norðdahl tillbaka med sin tredje roman på svenska, Dumhet. Med rasande språkekvilibrism berättas koncist historien om Akí och Leníta försatt i en bister värld där alla ständigt övervakar varandra. En framtid som liknar vår samtid och där det ständigt söks efter bekräftelse i sociala medier.

I en närliggande framtid har författarparet Akí och Leníta Talbot råkat skriva i det närmaste samma roman. Nu lever de separerade men ännu inte skilda i Ísafjörður och plågar varandra med sex och svartsjuka. Det är en framtid där vi ständigt är övervakade och hela tiden kan iaktta varandra och strävar efter att iakttas av andra. En framtid som liknar vår samtid där människor ständigt söker efter mening och där sociala medier skapar självupptagna personligheter. Samtidigt står försök till förändring för dörren, men ingen vet längre vem som har kontrollen.

Intresserad av Boken?
Beställ från info@ramusforlag.se