“En sorgedikt som befinner sig på ljusårs avstånd från den elegiska genrens mer storslagna retorik och patetiska gestik.” (SVD)
“I sällskap av Någonting svart blir dygnet lika utdraget och komprimerat, och jag vet att det är till Roubaud jag kommer att gå när jag sörjer.” (AB)

Någonting svart från 1986 är en okonventionell sorge- och meditationsbok skriven efter hustrun, fotografen och Wittgenstein-kännaren Alix Cléo Roubauds död 1983. Första utgåvan på svenska kom 2008.

Jacques Roubaud, född 1932, är poet och matematiker, prosaist och pjäsförfattarem essäist och minnesteoretiker, poesihistoriker och ordförande för Oulipo.
Sedan debuten 1967 med den hårt strukturerade sonettsamlingen Epsilon har han publicerat ett femtiotal böcker, som gör honom till en av Frankrikes viktigaste och formellt mest uppfinningsrika författare under det senaste halvseklet.

Boken innehåller också ett efterord av Jonas (J) Magnusson.

Översättning från franska: Jonas (J) Magnusson & Ulf Karl Olov Nilsson
Trådbudet mjukband med flikar, 160 sidor

Intresserad av boken?
Besök vår butik här!

Efter hyllade Ondska och Gift för nybörjare är Eiríkur Örn Norðdahl tillbaka med sin tredje roman på svenska, Dumhet. Med rasande språkekvilibrism berättas koncist historien om Akí och Leníta försatt i en bister värld där alla ständigt övervakar varandra. En framtid som liknar vår samtid och där det ständigt söks efter bekräftelse i sociala medier.

I en närliggande framtid har författarparet Akí och Leníta Talbot råkat skriva i det närmaste samma roman. Nu lever de separerade men ännu inte skilda i Ísafjörður och plågar varandra med sex och svartsjuka. Det är en framtid där vi ständigt är övervakade och hela tiden kan iaktta varandra och strävar efter att iakttas av andra. En framtid som liknar vår samtid där människor ständigt söker efter mening och där sociala medier skapar självupptagna personligheter. Samtidigt står försök till förändring för dörren, men ingen vet längre vem som har kontrollen.

Intresserad av Boken?
Beställ från info@ramusforlag.se