Den emotsedda Monstret, som belönades med Tyska Bokpriset, fördjupar Terézia Moras författarskap med en berättelse om ett sönderfallande som samtidigt ställer sin egen diagnos på vår samtid.

Hur ska Darius Kopp kunna fortsätta efter att ha förlorat sitt jobb och efter att hans fru och livskärlek Flora har tagit livet av sig? Efter att i ett år ha suttit instängd i sin lägenhet sätter sig han i bilen och kör mot Floras hemland Ungern för att hitta en plats att begrava hennes aska på. Med sig har han de dagboksanteckningar han hittat i hennes dator. Där framträder en känslig och utsatt människa som han egentligen aldrig har känt, som i åratal kämpat med sig själv och sin situation och som knappt ens nämner honom. Med urnan i bagageutrymmet fortsätter Darius köra längre och längre genom Europa. Sakta närmar han sig insikter om Flora, om sig själv, och om det monstruösa i oss och i vår värld.

Monstret är en berättelse om förhållanden, hur mycket vi egentligen känner till om de vi älskar och sjukdomens förändring. Terézia Mora lyckas väva ihop två texter om två personer som har svikit varandra, och kombinerar på sitt typiska sätt en hög medvetenhet om den litterära formen, samtidigt som texten uppvisar stor empati.

Intresserad av boken?
Besök vår butik här!