Jugoslavien, mitt hemland

av Goran Vojnović

Jugoslavien, mitt hemland är slovenske GoranVojnovićs andra roman efter debuten med hyllade Blattejävlar!. Den här gången återvänder Vojnović till de sår kriget i Jugoslavien lämnat i landet och de familjer som föll offer för det.

Det har gått tjugo år sedan kriget kom till Jugoslavien. Tjugo år sedan Vladan Borojevic för första gången fick höra ordet inkallelseorder och hans idylliska barndom fick ett abrupt slut. Ett krig som Vladan trott krävt hans fars, officer i den jugoslaviska folkarmén, liv.

Nu uppenbarar sig dock att fader är efterlyst av internationell domstolen i Haag för de fruktansvärda krigsbrott han begått. Den smärtsamma upptäckten för Vladan ut på en resa genom det före detta Jugoslavien att söka spåren efter sin förrymda pappa. För att finna svaren på hur och varför hans familj föll isär och varför den värld den en gång levde i också föll samman.

Historien om familjen Borojevic blir berättelsen om ett Balkan då och idag, om det historiska minnet i ett evigt nu, om nedärvt hämndbegär och relationen mellan far och son. Berättelsen om de tragiska öden som drabbade de människor som inte kunde fly undan kriget, trots att de kom bort från dess bomber och beskjutning.

Intresserad av boken?
Besök vår butik här!

Efter hyllade Ondska och Gift för nybörjare är Eiríkur Örn Norðdahl tillbaka med sin tredje roman på svenska, Dumhet. Med rasande språkekvilibrism berättas koncist historien om Akí och Leníta försatt i en bister värld där alla ständigt övervakar varandra. En framtid som liknar vår samtid och där det ständigt söks efter bekräftelse i sociala medier.

I en närliggande framtid har författarparet Akí och Leníta Talbot råkat skriva i det närmaste samma roman. Nu lever de separerade men ännu inte skilda i Ísafjörður och plågar varandra med sex och svartsjuka. Det är en framtid där vi ständigt är övervakade och hela tiden kan iaktta varandra och strävar efter att iakttas av andra. En framtid som liknar vår samtid där människor ständigt söker efter mening och där sociala medier skapar självupptagna personligheter. Samtidigt står försök till förändring för dörren, men ingen vet längre vem som har kontrollen.

Intresserad av Boken?
Beställ från info@ramusforlag.se