Belarus omkullkastat

av Dmitrij Strotsev

Belarus omkullkastat är dikter inifrån Belarus som skildrar den folkliga resningen, det brutala våldet från inrikesministeriets specialstyrka OMON, fängslingar, gemenskap, rädsla och hopp. Liksom i på svenska tidigare utgivna Adams tystnad, rör sig Dmitrij Strotsevs poesi på ett alldeles eget sätt i gränslandet mellan politiska teman, frågor om maktmissbruk, religiositet och andlighet.

Diktcykeln kom att avbrytas när Strotsev fördes bort, förhördes och dömdes till tretton dagars fängelse i det ökända Akrestsinafängelset. Men domen tystade honom inte, dikterna har fortsatt att spridas och nya publicerats.

Nu utkommer för första gången i bokform ett större urval, som sträcker sig fram till 20 december 2020, av Strotsevs diktcykel i översättning av Dmitri Plax och med efterord av Marie Lundquist. En bok om vilken Svetlana Aleksijevitj uttryckt:

”Enligt min mening är en bok som denna redan i sig en tilldragelse. Vår revolution har skett två gånger – i livet och i konsten. Strotsev är en av denna tids mest lysande hjältar. Vi kommer inte längre kunna föreställa oss vår historia, eller oss själva utan honom.”

 

Intresserad av boken?
Besök vår butik här!